Često postavljana pitanja

Šta su elastični plafoni?

Elastični plafon je moderan i atraktivan element enterijera, koji se izrađuje od postojanog ekološkog i energetski efikasnog materijala. Idealno je rešenje za  sve vrste enterijera. Elastični plafon je zapravo čvrsta, vodootporna PVC folija, koja se specijalnim postupkom navlači na pripremljenu konstrukciju i montira na plafon. Rastegljivi plafoni su izuzetno dekorativni i specijalnim postupkom štampe možete dobiti unikatan plafon u boji, sa mat ili sjajnim efektom i sa motivima po želji. Kombinovanjem sa LED rasvetom i ostalim elementima unutrašnje dekoracije dobija se neograničen broj dizajnerskih rešenja.

Da li je materijal od kojeg su izrađeni dekorativni plafoni štetan po zdravlje?

PVC folija od koje se izrađuju elastični plafoni je testirana i ispunjava sve zdravstvene i bezbednosne standarde. Netoksična je i ocenjena je prema Evropskim standardima euro-klase B-s1, u skladu sa EN 13501.1 evivalentom u Velikoj Britaniji klasi “O”, za šta imamo sve neophodne sertifikate. Ne dozvoljava sakupljanje vlage i buđi, ima antimikrobna svojstva i zato se često koristi u ordinacijama i klinikama. U slučaju požara, ne gori, nego se topi i ne emituje štetna isparenja.

Koje su dimenzije elastičnog plafona?

Debljina elastičnog plafona je 0,27-0,28mm. Iako izuzetno tanak i lagan, folije od kojih se izrađuju dekorativni rastegljivi plafoni su jake, izdržljive i vrlo postojane. U nepromenjenom obliku ostaju i preko 10 godina, što proizvođači i garantuju. Maksimalna širina materijala za štampu je 360cm, a za jednobojna platna 600cm.

Kakvi elastični plafoni sve postoje?

Možete izabrati jednobojni dezen, lak, mat i saten efekat, štampane motive po želji, zvezdano nebo ili translucentnu formu.

Koliko elastični plafoni oduzimaju od visine prostorije?

Elastični plafoni oduzimaju 3cm od visine plafona. Ukoliko izaberete Translucentni plafon sa rasvetom, on se ugrađuje ispod LED traka i oduzima 15cm od visine plafona.

Da li elastični plafoni pružaju toplotnu i zvučnu izolaciju?

Montirana membrana odvaja sloj vazduha, čime se dobija vazdušno jastuče. Ovaj sloj topotno izoluje prostorije i smanjuje gubitak toplote u zimskom periodu, a tokom leta ne propušta toplotu. Takođe, ova membrana efikasno štiti od prodora buke.

Da li su elastični plafoni vodootporni?

Materijal od kojeg se proizvode elastični plafoni pruža sigurnu zaštitu od poplava sa gornjih spratova tako što zadržava do 150l/m2 vode. Takođe, ne upijaju vlagu i nema kondenzacije, pa su idealni za zatvorene bazene, saune i SPA centre.

Koliko traje ugradnja elastičnih plafona?

Montaža elastičnih plafona obavlja se brzo, uglavnom traje 1 dan. Uz to nema prašine, otpada, prljanja i oštećenja zidova, podova i nameštaja.

Koliki je vek trajanja elastičnih plafona?

Materijal od kojeg se proizvode elastični plafoni je izuzetno izdržljiv i postojan. Proizvođač daje garanciju na 10 godina, mada postoje primeri da su elastični plafoni uz pravilno održavanje u nepromenjenom obliku ostali i mnogo duže.

Da li se na elastične plafone može postavljati rasveta?

Da, ako to želite. Možemo postaviti LED rasvetu u beloj boji, RGB ili Smart RGB rasvetu koja u velikoj meri ističe dekorativnost elastičnih plafona. Pri ugradnji lampi na plafon se stavljaju termo prstenovi koji se lepe posebnim lepkom za plastiku kako ne bi bilo oštećenja na elastičnom plafonu.

Šta je zvezdano nebo?

To je forma elastičnog plafona koja se radi na štampi neba. U plafon se ugrađuje stotine niti, odnosno fiber optickih vlakana, koje provlače svetlo. Nebo je  vidljivo u toku dana na prirodnom svetlu, dok se u toku noći naziru oblaci i svetle niti koje nalikuju zvezdama ma noćnom nebu.

Provlači se oko 150 vlakana po m2 i jedan modul je dovoljan da pokrije 8m2. Ogromna kolekcija slika svemira, galaksija, noćnog neba za stvaranje pojedinačnih elasticnih plafona sa štampanjem fotografija. LED projektori razvijeni u našoj kompaniji povoljno se upoređuju sa drugima u sledećim parametrima:mala potrošnja energije; kompaktna veličina; nedostatak buke; beznačajno stvaranje toplote.

Projektori su opremljeni specijalnom kontrolnom pločom koja vam omogućava ne samo uključivanje ili isključivanje sistema pozadinskog osvetljenja, već i kontrolu brzine treptanja LED dioda.

Šta ako dođe do oštećenja elastičnog plafona?

Ako dođe do oštećenja elastičnog plafona, ono se može lako sanirati ako je oštećenje blizu kedera, odnosno blizu kraja materijala. Ako je oštećenje na nekom drugom mestu na materijalu, plafon se mora menjati u celini.

Kako se održavaju elastični plafoni?

Elastični plafoni su veoma laki za održavanje. Za razliku od običnih plafona, elastični plafoni se brišu najobičnijim sredstvom za staklo i krpom čime se efikasno uklanjaju sve fleke kao što su: nikotinska žutina, kuhinjska isparavanja, fleke od insekata i td.

Da li se elastični plafon može postaviti na drugu površinu sem plafona?

Materijal od kog se prave elastični plafoni može se montirati i na zidove, čime se dobijaju zidne obloge, pa čak i na stubove.

Posebno interesantan elamenat enterijera su svetleći stubovi. Svetleći stub sastoji se od svetleće konstrukcije, podkonstrukcije za LED rasvetu RGB LED (200m) i paketa elastičih plafona u formi štampane ilustracije, odnosno film folije kojom se oblaže svetleći stub.

Da li je potrebna prethodna priprema plafona pre montaže elastičnih folija?

Ugradnja elastičnih plafona ne zahteva nikakvu prethodnu pripremu plafonske površine. Elastični plafoni se postavljaju na ram i na taj način montiraju na plafon, skrivajući sve nepravilnosti na plafonu, kao i instalacije.

Koja je razlika između mat, saten i lak završne obrade?

Matirana završna obrada najviše liči na klasičan plafon jer je njena površina pomalo hrapava. Saten je glatke i ravne teksture, sa blagim efektom sjaja i predstavlja kompromis između mat i lak završne obrade. Lak daje refleksiju i vizuelno širi prostor, kao da prostorija ima ogledalo na plafonu.

Postoji li garancija na elastične plafone?

Proizvođač daje 10 godina garancije na materijal, a mi dajemo 2 godine garancije na kompletnu uslugu sa montažom.